En dag i passagerarsätet på en vägombudsbil

0

I början på juli månad hade jag, Victoria Elmgren, vikarierande trafiksäkerhetsansvarig här på Motormännen, det stora nöjet att få göra ett studiebesök hos en av våra förtroendevalda medlemmar. Förutom att vara ordförande i Motormännen Klubb Dalarna är Lennart Kjellin, Falun, vägombud. Under dagen fick jag bland annat se Siljan, besöka ett antal riktigt fina rastplatser och fika vid Älvdalen.

Att vara vägombud är både ett stort ansvar och en stor ära. Få blir utvalda men Lennart har kört Dalarnas vägombudsbil i över tio år och kan sin sak. Efter en inledande guidning i Falun där sevärdheter som VM-backen och Dalarnas Högskola visades upp följde ett besök på lunchrestaurangen Dössberget. Här åt vi torsk med svartrötter och schnitzel med sås till en underbar utsikt. Att Sverige kan vara så vackert! När kaffet var avklarat satte vi på Roadroidappen i vägombudstelefonen och åkte vidare mot den första rastplatsen. På Rällsjöns rastplats kontrollerade vi städning och renhållning, bänkar och bord, toaletterna och delade ut rastplatskartan till semesterfirare. Sist men inte minst beundrade vi utsikten.

Rällsjöns rastplats

Rällsjöns rastplats

Vägombudens uppdrag skiljer sig från år till år, men under många år har Motormännen bidragit till att Trafikverkets rastplatser har kontrollerats och bedömts. Dessa utförliga kontroller har gjort att Motormännen varje år kan utse vart läns bästa rastplats. Utmärkelsen får mycket positiv uppmärksamhet men viktigast för oss är den lockar semesterfirare till att ta välbehövliga pauser på resan mot målet. Att köra utvilad är A och O och bidrar till en säker resa för förare, medpassagerare och övriga trafikanter.

Nästa rastplats var Tällbergsporten och här parkerade vi framför ett snyggt konstverk. På Tällbergsporten var allt i sin ordning och vi hann tipsa ett glatt par i en husbil om sevärdheter i området.

Vägombudsbilen på Tällbergsporten. Notera konstverken i bakgrunden!

Vägombudsbilen på Tällbergsporten. Notera konstverken i bakgrunden!

Med Lennart bakom ratten körde vi vidare mot Siljan. Vilken fantastisk upplevelse för någon som aldrig har sett den vackra sjön! Att få åka bekvämt i en Volvo V40 och dessutom ha en lokal guide i förarsätet gjorde knappast upplevelsen sämre. Vi stannade på många ställen och överallt gav vägombudsbilen några extra blickar från förbipasserande.

Lennart Kjellin, vägombud och Siljan

Vägombud Lennart Kjellin framför Siljan

Efter att vi passerat pittoreska byar, vackra naturscener och samhället Rättvik, som varje år välkomnar Classic Car Week, var det dags för fika. Längs Västerälvdalen ligger Färnforsens restaurang och här inmundigade vi smördegshallonmazariner (oerhört innovativt!) till ljudet av forsen. En trevlig dag avslutades med att vi besökte Falu Koppargruva, om än bara delarna ovan jord så var det spännande att se.

Lennart och Dalälven

Lennart och Dalälven

Mitt intryck från dagen är vilken insats vägombuden faktisk gör för trafiksäkerheten. De lägger sin fritid på att rapportera om trafikfarliga situationer, mäta vägkvalitet och rapportera bristande skötsel av rastplatser. Allt för att vi andra semesterfirare och trafikanter ska få en så säker och trevlig upplevelse som möjligt i sommartrafiken. Tack till alla er vägombud där ute i Sverige!

Share.

About Author

Trafiksäkerhetsansvarig