Ett besök på FIA i Bryssel

0

I samband med en privat Brysselresa hade jag som anställd hos Motormännen möjlighet att besöka Fédération Internationale de l’Automobiles kontor. FIA, vilket är förkortningen, är som namnet antyder ett huvudorgan för motororganisationer världen om. FIA grundades 1904 och förbundet arbetar huvudsakligen med motorsport och mobilitet. FIA styr riktningen vad gäller regler och restriktioner inom motorsport världen över. Detta arbete sker dock på Place de la Concorde- i Paris. Denna text handlar om FIA:s Brysselkontor och verksamheten där.

Några hundra meter från Europaparlamentets imponerande byggnad ligger FIA:s Brysselkontor på adressen 41 Rue de la Science. På våningen högst upp togs jag emot av Andrea Campbell med öppna armar och en cappucino. Andrea är kommunikationschef i region 1 vars upptagningsområde är Europa, Mellanöstern, och Afrika. Som kommunikationschef arbetar Andrea med kampanjer till FIA:s trafiksäkerhets- och mobilitetskampanjer och med FIA:s påverkansarbete inom region 1. Närheten till parlamentet gör det ofta lättare att få kontakt med parlamentsledamöterna. Andrea berättar om de gånger då parlamentsledamöter har tid att mötas utanför parlamentet för att diskutera en specifik kampanj och träffa någon av kampanjens nyckelpersoner. Då har allt gått riktigt bra och dessa tillfällen får ofta medial uppmärksamhet som resulterar i att fler parlamentsledamöter och allmänheten uppmärksammar frågan och varför FIA driver den. Exemplet som Andrea tar upp är när de lanserade ”Think Bikes”-kampanjen i april i år. På temat mobilitet och trafiksäkerhet gällande samspelet mellan cyklister, motorcyklister och bilister, presenterade belgiska nationalhjältar kampanjen för EU-politikerna. När tävlingscyklisten Eddy Merckx, formel 1-föraren Jacky Ickx och roadracingföraren Didier de Radiguès talade om vikten av samspel i trafiken spetsade de belgiska och flamländska mobilitetsministrarna öronen. Samma sak gäller säkerligen övriga EU-parlamentsledamöter och åhörare.

Förutom Think Bikes-kampanjen uppmärksammar FIA under året också problemen med milbedrägeri, det vill säga när handlare eller privatpersoner manipulerar med bilars vägmätare för att kunna sälja dem mer förmånligt. I och med att försäljningen av smarta elbilar är på uppgång har region 1 som mål att påverka lagstiftare och bilproducenter i en riktning som gör att den uppkopplade bilen inte programmeras att skicka data till tredje part. Data om var när och hur bilägaren reser tillhör endast bilägaren och ska endast delas efter att ägaren uppmärksammats och godkänt delningen. Andrea förklarar också att FIA arbetar med att nå ut till fler genom att deras mobilitets- och trafiksäkerhetskampanjer presenteras på nätet i form av korta, informativa filmer. Dessa når många fler är den klassiska texten. 

FIA uppmanar också EU att ifrågasätta skatter som sätts upp på vägar genom vissa länder. Nu senast är det Tyskland som vill införa en skatt riktad mot resande på landets motorvägar. Tyskarna får dock tillbaka denna utgift i något som liknar den svenska skatteåterbäringen. Allt resande kommer till ett pris men FIA liksom Motormännen är måna om att uppmärksamma de fördelar för handel och tillväxt som kommer med korrekt prissatt resande. Det är viktigt att skydda mobiliteten och de möjligheter till resande vi med rätta behöver.  

Laurianne Kind, Policy Director på FIA:s mobilitetsavdelning i region 1 som jag också hade förmånen att få träffa sammanfattade FIA:s hjärtefrågor på detta vis: FIA i Bryssel jobbar för hållbart resande på säkra vägar och med säkra förare och bilar. FIA arbetar för att skydda vägtrafikanter och mobiliteten från övervakningar och inskränkningar i rörelsefriheten.

Motormännen är en av de organisationer som ingår under FIA:s paraply. Olikt Svenska Bilsportförbundet och Kungliga Automobil Klubben som också ingår, så ligger det inte inom Motormännens verksamhet att arrangera eller reglera motortävlingar. Motormännen arbetar istället med påverkansarbete och konsumentstöd för bilister. Motormännen är Sveriges största konsumentorganisation för bilister och erbjuder ett stort stöd för de över 115 000 familjer som är medlemmar i klubben. Motormännen är en viktig förening bland världens FIA-anslutna klubbar då vi kan vara stolta över framgångarna i vårt påverkansarbete i strävan mot nollvisionen och ett säkrare Sverige.

Share.

About Author

Trafiksäkerhetsansvarig