Förbered bilen inför vintern

1

Moderna bilar fungerar normalt sett bra i vinterklimat och kräver inte så mycket arbete. Men det är alltid bra att förbereda bilen inför vintern. Några saker kan vara bra att ägna lite tid åt:

Kontrollera frostskyddet i kylaren

I de södra delarna av Sverige krävs att kylvätskan klarar minst -20°C och i mellersta och norra delarna -40° C (blanda hälften vatten hälften glykol). De flesta mackar har i regel en glykolprovare att låna ut. Ett sönderfruset kylsystem eller en motor är dyrt att reparera.

Kontrollera batteriet

Batteriet kan ge upp och utan förvarning när det är kallt. Kontrollera laddningstillståndet med hjälp av en syraprovare (gäller ej batterier som saknar pluggar). Sådana finns oftast att låna på macken men kan annars vara en bra investering för några tior. Kontrollera samtliga celler var uppmärksam på om syravikten i någon eller flera celler är markant lägre än i de andra. Om så är fallet kan det vara dags för batteribyte. Vanligen brukar ett batteri hålla 4-5 år. Är syravikten låg i alla celler behövs en uppladdning med en batteriladdare, eller med hjälp av en långkörning. Men innan dess – kontrollera att batterikablarna sitter fast ordentligt och är fria från oxid. Om oxid förekommer ska de rengöras med en liten borste och vatten. Lossa batterikablarna och gör rent polskor och batteripoler, en liten smärgelduk ger bästa resultat. En förutsättning för bra laddning är också att generatorn lämna full kapacitet. Så kolla att remmen är oskadad och ordentligt spänd så att generatorn inte ”slirar”.

Till sist fyll frostskydd i spolarvätskan, smörj dörrlåsen och leta fram en bra isskrapa.  Här kan du köpa en riktigt bra is-skrapa.  Köp hem några extra och ge bort till jul!

Du vet väl att du kan göra egen spolarvätska.  Den är så bra att den kom på tredje plats i ett test förra vintern.

Share.

About Author

Trafiksäkerhetsansvarig