Julgranen – ett dödligt vapen

0

Nu är det dags för våra hem att fyllas med julgranar. Och de flesta av oss vill ha en riktigt gran, inte en sån otäck sak i plast. Men det gäller att få hem granen på ett säkert sätt. Annars kan den bli ett dödligt vapen.

Vår tyska systerorganisation ADAC har testat vad som kan hända om du inte surrar fast granen ordentligt på bilens takräcke – den kan bli en dödlig projektil!

ADAC har gjort krocktester med julgran på biltaket. I det första fallet användes enkla gummistroppar med metallkrokar i ändarna för att spänna fast den 32 kilo tunga granen som var packad i plastnät. I krocktestet som utfördes i 50 km/h slet granen sönder surrningarna och for fram över bilen som en projektil med dödlig kraft. I kollisionsögonblicket vägde granen motsvarande 800 kilo. Först när trädet spändes fast med rejäla spännband satt det säkert kvar på biltaket.

Tänker du ta hem granen på bussen eller tunnelbanan så utrusta dig med ett extra stort leende och ha gärna lite hembakt julgodis till hands. Det lär behövas!

 .

I senaste numret av vår medlemstidning Motor finns flera vettiga tips på hur du ska få hem granen på ett säkert sätt.

Gör så här:

  • Lägg granen med stammens nedre del framåt i bilens färdriktning.
  • Använd remmar av icke flexande material, gärna med spännhandtag.
  • Surra granen över båda bilens lastbågar med överfallssurrning. Spännbanden går alltså över granen och runt lastbågen. Granen trycks ned. Är det inte mycket sträng kyla tål granens grenar mycket innan de riskerar att knäckas.
  • Med en tredje rem grimsurras (remmen korsläggs runt stammen) stammens nedre del så att den inte riskerar att kasa av vid kraftig inbromsning.

Tidningen förmedlar också några extra tips:

  • Kör du med granen i slask? Ge granen en ”regnrock” i form av en stor plastsopsäck som träs över nederdelen, gör ett hål så att nederdelen av stammen, men inga kvistar, sticker utanför plastpåsen. Då går det att surra säkert.
  • Även om du har granen i en takbox måste den surras, vid en inbromsning kan granen trycka sönder takboxen i framkant.

God Jul & Gott Nytt År!

Share.

About Author

Trafiksäkerhetsansvarig