Kan man åka på en tank till Medelhavet? Följ snålkampen.

0

Nu på söndag 1 februari klockan 11.00 går startskottet för ”Snålkampen”. Det är vår tidning Motor som kommer att testköra några av Sveriges vanligaste bilar genom Europa för att se hur långt man kan köra på en tank. ”Snålkampen” startar i Malmö, och testlaget hoppas komma till Medelhavet.

Hur är det möjligt? Är det överhuvudtaget möjligt? Stora tankar kanske? Nej, det är några av de vanligaste bilarna som rullar på våra svenska vägar. Vilka? Det avslöjas på söndag!

Personbilarna har blivit snålare och snålare. Biltillverkarna har gjort ett bra arbete genom att utveckla bilarna. Med en miljösmart körstil kan man sänka förbrukningen och utsläppen rejält. Bilarnas miljöpåverkan har minskat betydligt. Det visar sig tydligt i den officiella statistiken.

Idag finns 1,8 miljoner fler personbilar och lastbilar än det fanns 1990. Trots det är dagens sammanlagda utsläpp av växthusgaser mindre än de var 1990 enligt Transportstyrelsen . Naturvårdsverkets statistik visar att samtidigt som utsläppen från personbilar minskat, så har utsläppen från tunga fordon ökat med 44 procent.

Enligt officiella siffror från Volvo och FN-organet Icao, International civil aviation organization, står en person som flyger för nästan lika mycket utsläpp som en person i en Volvo V70 under en resa till Milano, Italien. Om det är två i bilen halveras klimatpåverkan. Och är det fyra passagerare är bilen fyra gånger så miljösmart som flyget. 

Tidningen Motor vill testa hur snålt man kan köra. För enligt vad vi kan se är en ny bil i dag mer miljösmart är flyget, så länge man åker fler än en person i bilen. Men stämmer verkligen teorin med praktiken? Kan verkligen en bil vara ett miljösmart val för sommarens resa till Medelhavet?

Ja, påstår vår redaktion. Vi får se om de har rätt. Men en sak vet jag, att en resa med bil genom Europa ger fantastiska möjligheter att upptäcka nya saker, lära sig mer om andra länder och framför allt är det utomordentligt kul!

Följ resan på:

Webben
www.motormannen.se

Instagram
http://instagram.com/tidningenmotor

Facebook
www.facebook.com/motormannenriks

KLIMATPÅVERKAN (CO2) Köpenhamn (Kastrup)– Milano (Linate).

Flyg, per person: 130 kg CO2.
Bil, en person i bilen: 154 kg CO2.
Bil, två personer i bilen: 77 kg CO2.
Bil, fyra personer i bilen: 38,5 kg CO2.

Share.

About Author

Trafiksäkerhetsansvarig