Man ska ha husbil…

0

Kan någon glömma monsterhiten ”Man ska ha husvagn”? Det är nästan 30 år sedan Per Fritzell från After Shave och Galenskaparna kom in på ”Macken” med sin familj, där alla har likadana träningsoveraller, och brast ut i sång.

Då 1986 var camping och frihet detsamma som husvagn. 

 

Galenskaparnas klassiker Man ska ha husvagn

Klicka och se Galenskaparnas hit

I dag är det helt annorlunda. Sedan 2012 säljs det varje år fler husbilar än husvagnar i Sverige, och trenden håller i sig. Hittills i år har husvagnsförsäljningen gått ner med -10 procent samtidigt som försäljningen av husbilar har ökat med +18 procent.

Så i dag borde Per Fritzell egentligen sjunga ”Man ska ha husbil”.

Ett av Sveriges största husbilsproffs är journalisten och författaren Anders Witt. 2001 köpte han sin första husbil, och har sedan dess gjort 30–40 husbilsresor. 20–30 av dem utomlands, främst till Tyskland och Italien.

”Det bästa är friheten, och att vi alltid har bostaden med oss”, säger han.

De senaste åren har det blivit åtskilliga reportage och tre böcker, varav den nya ”Italienska avstickare” recenseras på sidan 18.

I det här numret av Motor skriver Anders Witt ett reportage om att köra husbil genom Tyskland, Österrike och till Italien (sidorna 30–35). Missa det inte.

Som avslutning måste jag få citera Per Fritzell:

Och äntligen jag funnit hur man ska semestra rätt.
Vi skaffar oss ett hus som går på hjul och därmed jämt. Man ska ha husvagn – för då blir man fri.

Trevlig resa!

 ps. Om du vill läsa tidningen Motor så ska du bli medlem i Motormännen. Förutom tidningen får du experthjälp inom resor, juridik och teknik samt en rad andra förmåner. Bli medlem här .ds.

Share.

About Author

Trafiksäkerhetsansvarig